Acasa / Noutati

Cand ai facut ultima data un test Papanicolau ?

La fiecare doua minute o femeie moare de cancer de col uterin in lume.

Anual, in România sunt diagnosticate cu cancer de col uterin peste 3.400 de femei, iar in 2010 aceasta a reprezentat a doua cauza de mortalitate prin cancer la femeile din România, dupa cancerul de san.

Ministerul Sanatatii a aprobat Normele metodologice pentru realizarea si raportarea activitatilor specifice in cadrul subprogramului de screening pentru depistarea precoce activa a cancerului de col uterin, prin care pe o perioada de 5 ani va trebui sa fie organizate actiuni de prevenire si combatere a acestei afectiuni maligne.

Potrivit Ministerului Sanatatii, cancerul reprezinta o problema majora de sanatate publica pe plan mondial, iar daca nu se intervine efectiv prin programe de prevenire si screening, numarul de cazuri noi va creste de la 10 milioane in 2000 la 15 milioane in 2020, dintre care 9 milioane in tarile in curs de dezvoltare.

Din datele statistice, România se afla printre tarile situate pe un loc mediu in ceea ce priveste rata standardizata a mortalitatii in randul statelor membre ale Uniunii Europene si cu ratele incidentei si prevalentei cele mai mici, dar cu tendinta crescatoare. Exista o tendinta la crestere lenta, dar progresiva a imbolnavirilor si a mortalitatii prin cancer, valabila atat pentru mediul urban cat si rural.

Ministerul motiveaza programul prin faptul ca aproape toate cazurile pot fi depistate in stadiul preinvaziv daca testarea Babes-Papanicolau a populatiei feminine este efectuata corect si complet, iar implementarea screeningului la nivel populational poate duce la o scadere a mortalitatii prin aceasta afectiune. De aceea, institutia propune demararea unui program de screening organizat la nivel national.

Cele mai multe femei ajung prea tarziu la medic, iar unele nu au auzit niciodata de testul Babes-Papanicolau

Programul consta in realizarea serviciilor medicale specifice screeningului pentru depistarea precoce activa a cancerului de col uterin. Foarte importanta este educatia medicala continua a personalului implicat in screeningul pentru depistarea precoce activa a cancerului de col uterin in conformitate cu ghidurile europene de asigurare a calitatii in screeningul pentru cancerul de col uterin.

Finantarea programului va fi asigurata din bugetul Ministerului Sanatatii, prin transferuri in bugetul Fondului National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate, suma prevazuta a fi alocata in anul 2012 pentru acest program fiind de 72 de milioane de lei.

Obiectivul principal al subprogramului este reducerea incidentei formelor invazive ale cancerului de col uterin si mortalitatii datorate acestora, potrivit initiatorilor proiectului.

De asemenea, subprogramul vizeaza si indrumarea pacientelor cu leziuni incipiente catre servicii medicale specializate de diagnostic si tratament si cresterea gradului de informare a populatiei, pentru utilizarea serviciilor de screening ca metoda de depistare precoce a cancerului de col uterin la persoane asimptomatice.

Sursa: realitatea.net