Acasa / Noutati

Avantajele retetei electronice

Implementarea retetei electronice a inceput la 1 iulie 2012, dar abia la 1 ianuarie 2013 medicii vor fi obligati sa prescrie exclusiv pe reteta electronica. Practic, la 1 ianuarie 2013 se va renunta definitiv la reteta clasica, pe hartie. In aceasta perioada, adica intre iulie 2012 si ianuarie 2013, cele doua formate ale retetei, pe hartie si electronic, vor coexista.

"Pana la sfarsitul anului in curs va fi o perioada de acomodare cu noua forma de prescriere, timp in care prescrierea clasica pe hartie autocopianta va coexista cu cea pur electronica, varianta online.", precizeaza Marius Octavian Filip, director general adjunct la Casa de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti, intr-un comunicat al Casei (CASMB).

Medicul de familie poate prescrie folosind reteta pe hartie cand nu are conexiune la internet, curent sau nu e la cabinet si scrie reteta la domiciliul pacientului.

Avantajele retetei electronice pentru pacient:

  • Va primi tot o reteta, emisa electronic, insa boala nu va mai fi mentionata explicit, ci va fi inlocuita de un cod, pentru confidentialitate.
  • Va putea cumpara medicamentele fractionat de la mai multe farmacii, reteta electronica functionand in regimul a maximum sapte retete separate. Fractionarea se refera numai la medicamentele luate separat, nu si la cantitatea unui medicament.
  • Va sta mai putin la coada in farmaciile echipate cu cititorul de cod de bare.
  • Va putea intra in posesia medicamentelor de care are nevoie la orice farmacie - din judetul de resedinta, deocamdata.

Pentru fiecare medicament, pacientii vor afla de la farmacist variantele care au aceeasi Denumire Comuna Internationala (DCI), forma de prezentare, valoarea contributiei personale fata de pretul compensat. Deci, vor putea sa faca alegerea produsului de care au nevoie in cunostinta de cauza.